Iedereen die een keer een dieet heeft gevolgd, lang of kort, super intensief of relaxed, succesvol of onsuccesvol, kent de befaamde ‘Cheat Day’. Hoe gedisciplineerd je ook bent, we hebben hem soms gewoon even nodig. Het is de dag dat alles mag. Maar is dat wel echt zo, of maken we dat onszelf wijs?

Voor de Halfgoden.
Misschien zijn er mensen die tijdens hun dieet nog nooit een Cheat Day nodig hebben gehad en geen idee hebben waar ik het over heb. Chapeau!
Voor jullie schrijf ik een korte introductie over hoe de meesten invulling geven aan een Cheat Day. Wel zo handig om hiervan op te hoogte te zijn, wil je snappen waar ik het over heb. Daarbij kan het nooit kwaad om alvast maar te weten hoe je ermee dealt, want wie weet ligt hij ooit op de loer!
Do Tell!?
De famous Cheat Day is een dag waarbij we ons fysieke en mentale gestel een cadeautje gunnen. Even een dagje geen ‘nee’ hoeven te zeggen tegen dingen waar je naar snakt. Sounds good, right?
Het nadeel van een Cheat Day is dat deze al snel uit de hand kan lopen. We hebben het dan niet meer over een taartje op een verjaardag, dat glas wijn bij het avondeten of een chipje tijdens de film, maar we (vr)eten gewoon alles wat los en vast zit. Zeker na een glas alcohol is de discipline losgeslagen als een wilde hond en dat stemmetje in ons hoofd roept: ‘pakken wat je pakken kan, want vandaag mag het nog’.
How does it work?
Laten we beginnen bij het feit dat lekker eten zorgt voor de aanmaak van Dopamine. Dopamine is een van de belangrijkste neurotransmitters (booschappenstofjes), die zorgt voor de overdracht van impulsen in het hele lichaam. Dopamine staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Als we hier een flinke boost van krijgen voelen we ons energiek, vrolijk, daadkrachtig en stressbestendig. Wie wil dat nou niet?
De Dopamine-energie boost is mede verantwoordelijk voor het gedrag dat mensen gaan eten als ze zich down voelen, zich willen belonen of iets te vieren hebben. Er is een reden dat eten door veel mensen als een verslaving wordt gezien. Overgewicht is niet voor niets een probleem in de huidige samenleving.
Influence, Verleiding & Gewoontes
Eten is een primaire levensbehoefte, dus kunnen we het niet zomaar uit ons leven bannen zoals een sigaret als je wilt stoppen met roken. Daarbij worden we continu verleid met lekker eten op t.v., social media en andere kanalen. Food fotografie heeft inmiddels een hele eigen markt ontwikkeld en culinaire video’s zijn niet meer weg te denken.
Op een verjaardag komen waar geen taartje of snackie is, dat vinden we best raar, toch? Een High Tea met vriendinnen en bij een borrel hoort een bitterbal. Sterker nog, als ik wil gaan wandelen met mijn vriend, moet ik hem lokken met ‘iets lekkers onderweg’ om met me mee te gaan. It works though.
Als je op dieet bent zijn verjaardagen, etentjes of borrels een hele uitdaging. Je hebt niet altijd keuze uit gezonde producten en je hebt niet in de hand hoe ze zijn bereid. Een Airfryer wordt over het algemeen niet gebruikt in een restaurant en een biefstukje gebakken in roomboter, smaakt nou eenmaal beter.
Voor dit soort gelegenheden is de ‘Cheat Day’ in het leven geroepen, zodat we legitiem een uitzondering mogen maken tijdens ons dieet. De term heeft helaas invloed op hoe we deze dag interpreteren: waarom zou je je dieet loslaten voor één moment, als we onszelf een héle dag hebben gegund? Goddank heet het geen Cheat Week :).
Het effect van een Cheat Day op je lichaam
Het helpt om te weten wat er met je lichaam gebeurt als je (flink) cheat.
Je hebt wekenlang minder hoeveelheden gegeten en je lichaam past zich hierop aan. Je maag neemt af in volume en de insulineproductie neemt af, want er is minder van nodig. Op het moment dat we op een Cheat Day een flinke portie M&M’s, alcohol, pizza en ook dat ene toetje naar binnen werken, heb je kans dat je lichaam in verzet komt.
Misselijkheid, buikklachten en vermoeidheid liggen op de loer. Dit komt doordat je darmbacteriën uit balans raken en je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Hierdoor kan je je de dagen erna hongerig en futloos voelen. Je lichaam moet opnieuw wennen aan je nieuwe gewoonten en het voelt alsof je weer van vooraf aan moet beginnen. Deze fysieke ongemakken maken het des te moeilijker om je gezonde leefstijl weer op te pakken.
We hebben we het nog niet gehad over de mindset achter jouw motivatie. Als je je futloos en hongerig voelt is het makkelijk om je aan je cravings toe te geven. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de gedachte ‘ik heb m’n dieet nu toch al verpest, dus laat ook maar’, vrij normaal is. We zijn niet altijd even sterk en als het schaap dan eenmaal over de dam is, voelt het alsof er geen weg meer terug is. Dit is best zonde, eens?

Betekent dit dat we dan maar niet meer mogen cheaten?
Nah, we hebben ook nog een leven. En het liefst een léuk leven. En bij een leuk leven hoort ook een borreltje, een hapje eten of een stukje Tony’s. Maar om te voorkomen dat je lichaam wordt blootgesteld aan bovenstaande ongemakken, raad ik je aan om de Cheat Day niet te beschouwen als ‘de dag dat alles mag’.
Dus, how to handle the Cheat Day?
Hierbij geef ik je graag wat tips om jou te helpen met jouw mindset tijdens de cheat dagen en vooral voor de dagen erna.
- First of all:
zorg voor balans op je Cheat Day. Ga je vanavond uit eten? Lekker doen! Zorg gewoon voor een iets minder calorierijk ontbijt en lunch. En als je gaat sporten, pak dan net die extra squat mee. - Second:
Als je net bent gestart met een dieet, moet je lichaam hier flink aan wennen. Ik raad je aan om de eerste twee weken je lichaam de tijd te gunnen om zich aan te passen aan je nieuwe leefstijl, voordat je jezelf weer uit balans brengt. Daarbij werkt het voor de mindset motiverend om resultaten te boeken en dit kost tijd. Dus als je op dag 15 gelijk een Cheat Day erin knalt, zullen zichtbare resultaten langer op zich laten weten en dit kan je demotiveren. Hierbij mijn advies: laat je lichaam twee weken wennen en hou hierna nog twee weken vol voor de eerste resultaten. Na de eerste maand is een Cheat Day per twee weken prima te overzien. - Gun jezelf tijdens je dieet ook af en toe een klein snackie. Ontzeg jezelf niet alles, anders zijn je cravings out of control op de dag dat je wel wat mag.
- And last (but definitely not least):
Heb je je discipline dan toch een keer helemaal verloren? No worries, we’ve all been there. Mocht je je hongerig en sad voelen, ben je dan bewust waar dit vandaan komt en dat dit een natuurlijke reactie is van het lichaam op de schommeling in voeding. Als je doorzet, gaat het voorbij.
Er is niets verloren; je dieet is niet ‘toch al verpest, stuk of naar de ballen’. Het is gewoon weer een nieuwe dag en we’re gonna kick some ass!
